2012. január 15., vasárnap

  Hétfőn sikerült egy vennem egy olcsóbb telefont, ezt tudom használni az itteni SIM-kártyával amit 8 eurónyi feltöltéssel adtak. Aztán lehet még rá töltögetni, ha elfogy. Ehhez képest a percdíjak néhány eurócentesek, meg az SMS is, úgyhogy elfogadható.

  Szerdán és csütörtökön esett egy csomó hó. Meglehet már összesen vagy 40 cm. A hótolók nem győzik takarítani. Itt ilyen homlokrakodókkal tologatják el a havat mindenhol (traktorszerű csuklós járművek elöl nagy tolólappal, általában földmunkáknál lehet ilyeneket látni pl. otthon). Vannak belőlük kisebbek, amik minden sarokba beférnek, így nem marad sehol akadály a járművek számára. És vannak nagyok, amik egyszerre letúrnak egy egész sávot. És még a legnagyobbal is úgy mennek, mint a tank. Folyamatos hótolás 30-40 km/val vagy többel, forgalomban 50-60, az előre-hátra manőverezést is pillanatok alatt megoldják. Vannak helyek, ahol a járda majdnem egy sáv szélességű. Ilyen helyeken előfordul, hogy előtűnik a semmiből egy ilyen nagyobb darab hótakarító és nekiáll 30-cal végig túrni a járdát. Elég látványos.

  A tárgyak közül már 4-ből volt óra a héten. Ezek jobb híján anyagtudományos tárgyak. A többi szakmai tárgy elég távol áll tőlem vagy jóval nehezebb mint ezek lesznek, így esett a választás ezekre. Magyarul kb. fordítás: Roncsolásmentes anyagvizsgálatok, Kopás, Károsodásvizsgálat, Bevonatoló eljárások (PVD/CVD). Lesz még ezeken kívül egy finn kezdőnk is jövő héttől. Ebből az 5 tárgy összesen 20 kredit. Erasmussal 21-et kell teljesíteni, így lesz még egy valamilyen tárgyam, várhatóan egy könnyebb menedzsmentes. Az órák nem rosszak, bár van amelyik unalmasabb. Egész jól felfogom angolul, hogy miről van szó. A többségükből le kell adni majd egy házit, és egy prezentációt a háziból, meg lesz még valami zéhá.

   Szerda estére szerveztek az itteni mentorok egy belvárosi kocsmatúrát. Kaptunk egy lapot 8 hely nevével feltöltve, aztán a kb. 40 fős gyülekezet 2-3 csoportra oszolva nekilátott végigjárni a helyeket. Több emberre számítottam az összesen 160-170 főnyi emberből. A többség gondolom drágának tartotta a programot, mert az itteni italárak nem túl barátságosak. Ha meg már elmentem, kellett valamit fogyasztani, de nem vittem igazán túlzásba. A társaság egész jó volt, bár amiatt, hogy az elején szétszakadt a csoport, voltak akiket nem is láttam. A 8-ból 4 kocsmában voltam, ezek közül az 1. és a 3. nekem teljesen átlagos tűnt, lehetett volna akár egy pesti vagy vidéki hely is otthon. A 2. egy ír kocsma volt egész jó berendezéssel, az árak az ittenihez mérten közepesek voltak. Kicsit nagy volt a tömeg, úgyhogy itt nem voltunk sokáig. A 4. egy kellemesebb beszélgetős hely volt mint a Fahéj a pesti belvárosban, csak kb. 2-szer akkora. 

  Múlt hétvégén volt 1-2 nap napos idővel, ezt leszámítva többnyire nem túl világos a nappal. Köd van vagy havazik. Néha elég álmosító, de már most is jobban bírjuk. December végéig állítólag hó se volt, csak az eső esett az enyhe idő miatt, ami errefelé elég ritka. A hétvégi-hétfői -10..-15 fok közötti idő járás után a hét közepére -1, -2 fok körül alakult a hőmérséklet.

Napfelkelte egy borús napon
  Csütörtök este rendeztek egy közös vacsorát az egyetemen. Ott jó sokan összegyűltünk. Finom volt a kaja, szedhettünk bőven, de aztán fél 9 körül bezárták a helyet, így el kellett mennünk. Gondolom nem akarták, hogy az egyetem épületén belül kerekedjen valami nagy buli. Nem tudtuk, hogy mi tévők legyünk, aztán a közelünkből indult el egy kezdeményezés, hogy építsünk egy nagy hóembert a campusra. Ez 15-20 ember aktív közreműködésével elég hamar sikerült is. Elég nagy lett, vagy 3 m magas. Készült mellé még egy kisebb is. De aztán péntekre ledőlt, valószínű az erős szél miatt, délutánra meg valakik eltakarították, mert később a nyomát sem láttuk. Nem baj, biztos amúgy sem volt megfelelő tájépítészetileg.

  Az érkezésünk után feltűnt, hogy a lakóépületünk közelében lévő 1-2 szemétgyűjtő szigetnél rendszeresen akad 1-1 lakásba (vagy máshová) való kellék, amit csak úgy kitesznek és még működőképes. Andrisnak elég jó szeme van ehhez, az eddigi fő kapásaink neki köszönhetők. Mindkettőnk szobája bővült egy teljesen jó állapotú forgószékkel, Andrisé egy állólámpával és egy „Gyalogos átkelőhely” táblával, az enyém pedig egy bólyával. András egy fotellel gazdagodott.

  A cserediákok között is vannak ilyen és olyan emberek is, itt eddig mindenki jó benyomást keltett. A francia diákok viszont nem tűnnek túl barátságosnak. Andrisék próbáltak feléjük nyitni, illetve András többször is beszélgetni velük, de eléggé érdektelennek tűntek vagy kelletlenül érezték magukat. Vagy nem is tudom. Az ázsiakkal és a többi kelet-európaival se nagyon akarnak szóba állni – lehet, hogy leppattant arcnak tartanak minket. Viszont a nyugat-európaiakkal (legalább is egy részükkel) jól megvannak, pl. spanyolokkal, olaszokkal. Érdekes. Mondjuk egész jól megvagyunk a társaságuk nélkül is.

És napsütés a panel teraszáról
  Hétvégére szerencsére megint kaptunk napsütést. Kimentünk járkálni a környékre és pár újabb erdei ösvényt felderíteni. Itt egyik fák borította terület éri a másikat, a tavakkal ugyanez a helyzet, úgyhogy el lehet bolyongani mindenfelé. A tájékozódás sem könnyű az ötödik másmilyen irányba menő ösvényre áttérve. Az erdők nagyrészt fenyvesek, van köztük elég sok nyírfa, néha látni egy-egy mókust rohangálni. Szerencsére nem találkoztunk még medvével vagy farkassal. A város közelében csak nincsenek. Az útvonalak nagy része egyszerű gyalogösvény, ezeken néha elég sokat kell küzdeni a hóval lépésről lépésre. Van viszont pár egy sávnyi szélességű műút letaposott hóval, ezeken kényelmesen el lehet sétálgatni, meg sokan járnak rajtuk sífutó felszereléssel. Az út két szélén ki van csúszkálva a két sílécnyi sáv, amin a sífutók siklanak.

Erdei út
  Szombat este kipróbáltuk a szomszéd épület szaunáját. Nem volt rossz, de gyengébb mint a tóparti, ami a városban található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése